U bent hier

Blog: Sprinten voor gebruikers

Bart Hoogenhoff- 28 maart, 2019

De meest gebruikte NHG-Producten, de NHG-Standaarden, krijgen een nieuwe webomgeving. Eind 2019 lanceert het NHG de nieuwe website waar u alle NHG-Standaarden en NHG-Behandelrichtlijnen gemakkelijker en gebruiksvriendelijker vindt.

In november 2018 hebben we de bètaversie van de website gelanceerd. Met deze blogreeks vertellen wij over het proces, de resultaten, en wat u de komende tijd van ons kunt verwachten.  

In de vorige blog vertelden wij over de feedback die wij hebben gekregen. Vandaag vertelt Bart van den Hoogenhoff van de afdeling Digitale Media, hoe wij deze feedback hebben gebruikt om de website te verbeteren.  

Feedback uit de praktijk 

Sinds de lancering van de bètaversie in november 2018 hebben meer dan 430 gebruikers feedback gegeven op deze website in ontwikkeling. Wij konden ons geen betere bron wensen voor verbetering. 

De 7 NHG-Standaarden en NHG-Richtlijnen op de bètaversie zijn actueel, en inhoudelijk identiek aan de versie op de oude website, dus de feedback uit de praktijk gaat over de 'echte’ standaarden. Veel feedback ging over dezelfde punten. Op basis hiervan hebben we 25 onderdelen aangepast.   

Sprinten voor beter navigeren 

Kortgeleden hebben we een ontwikkelsprint uitgevoerd. Tijdens een sprint, een korte periode waar een team van ontwikkelaars nauw samenwerkt, worden onderdelen van de website gebouwd, aangepast en verfijnd.  

Testgebruikers hebben gemeld dat het menu aan de linkerzijde onoverzichtelijk was. Dit hebben we opgelost door het menu in- en uitklapbaar te maken (het menu was in veel gevallen te lang). Het menu is nu efficiënter.  

(Klik op de afbeelding om te vergroten)  

Ook de leesbaarheid van de tekst is aangepast. De middenkolom is nu breder zodat er meer tekst op een regel past. We hebben meer witruimte links en rechts van de tekst gecreëerd, en de schaduwscheiding tussen de midden- en rechterkolom is verwijderd.  

 

(Klik op de afbeelding om te vergroten) 

Andere aanpassingen:

  • kaders toegevoegd, bijvoorbeeld voor een paragraaf 'Spoed' 
  • met de knop om alles in te klappen kunt u nu ook alles in 1 keer uitklappen (in- en uitklappen kunt u overigens ook doen met Ctrl-F) 
  • een wijzigingenpagina (logpagina) toegevoegd waar per revisie aangegeven zal worden wat er is veranderd in de NHG-Standaard of NHG-Richtlijn 
  • naast de knop 'in herziening' een nieuwe knop 'onlangs herzien' toegevoegd met een link naar de genoemde wijzigingenpagina
  • versiedatums en richtlijnnummers toegevoegd; het versienummer zal ook naar de wijzigingenpagina verwijzen 

Tot slot is de nieuwe NHG-Huisstijl toegepast op de website. Nieuwe kleuren zijn doorgevoerd en het lettertype is aangepast.  

 

(Klik op de afbeelding om te vergroten) 

En nu weer verder

De komende periode werken we aan het toevoegen van NHG-Standaarden en NHG-Richtlijnen aan de nieuwe webomgeving. We plaatsen alle nieuwe of herziene standaarden in zowel de nieuwe als de oude omgeving. Beide versies zijn inhoudelijk identiek. Ook de bestaande standaarden worden webproof gemaakt, en ook die plaatsen we op de bètaversie van de website.  

Wij verwachten de nieuwe website voor NHG-Richtlijnen eind 2019 definitief op te leveren. Alle richtlijnen staan er dan op; de oude website verdwijnt. Tot die tijd kunt u gebruikmaken van de reguliere website, maar kunt u steeds meer NHG-Standaarden en NHG-Richtlijnen ook op de bètasite raadplegen. 

Ik geef het stokje door aan eindredacteur Fijtje Koets. Zij vertelt de volgende keer over de verhuizing van de NHG-Standaarden en NHG-Behandelrichtlijnen naar de nieuwe site.  

 

Groet, 

Bart van den Hoogenhoff  
Senior medewerker Digitale Media