U bent hier

Nieuwsberichten

Wees alert op MERS-CoV bij klachten na de hadj

9 augustus, 2019

De jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka (de hadj) vindt dit jaar plaats van 9 tot en met 14 augustus. Mensen die de hadj hebben gedaan en een ernstige acute respiratoire infectie hebben, kunnen mogelijk een infectie met MERS-CoV hebben.

Voorbereidingen Stoptober gestart

7 augustus, 2019

De voorbereidingen voor de zesde editie van ‘Stoptober, 28 dagen niet roken!’ zijn begonnen. De Stoptober Toolkit is vanaf heden te bestellen. De landelijke campagne trapt af op 6 september.
Laboratoriumdiagnostiek

LESA aanvragen laboratoriumdiagnostiek geactualiseerd

2 augustus, 2019

De LESA ‘Rationeel aanvragen van laboratoriumdiagnostiek’ is geactualiseerd. Twee hoofdstukken zijn herzien: Algemeen onderzoek en Cardiovasculair risicomanagement.

Bezoek ook het NHG-Congres ‘Relax, het is gewoon complex’!

1 augustus, 2019

Het NHG-Congres vindt dit jaar plaats op vrijdag 15 november in Maastricht. Het thema van de dag, die net als voorgaande jaren door ruim tweeduizend huisartsen wordt bezocht, is: ‘Relax, het is gewoon complex’ – omgaan met complexe zorgvragen in de dagelijkse praktijk.

Speciale editie FTO-module Medicijnresten uit water

26 juli, 2019

De FTO-module Geneesmiddelen en het milieu heeft aandacht voor de effecten van geneesmiddelresten in het oppervlaktewater, het omgaan met geneesmiddelafval en de rol van huisartsen en apothekers daarbij. Deze module krijgt tijdelijk een nieuw jasje. Tussen oktober 2019 en februari 2020 wordt deze module begeleid door gastsprekers van het waterschap of drinkwaterbedrijf uit de regio. Deze scholing geeft inzicht in wat u kunt doen om de hoeveelheid geneesmiddelafval in het oppervlaktewater te verminderen.

Thuisarts.nl populair bij burgers en artsen

15 juli, 2019

Arts en patiënt hechten veel waarde aan goede informatie en voorlichting over aandoeningen en behandelingen. Thuisarts.nl voorziet uitermate goed in die behoefte. Dat blijkt uit de Transparantiemonitor 2018 van het Nivel. De hoge bezoekcijfers van Thuisarts.nl bewijzen dat eveneens: in de maand juni 2019 had Thuisarts.nl maar liefst 4,6 miljoen bezoeken.

Behandeladvies voor oogklachten door eikenprocessierups

15 juli, 2019

Grote delen van Nederland zijn inmiddels bevolkt door de eikenprocessierups. De haartjes veroorzaken vooral jeukklachten. Omdat de haartjes ook in de ogen kunnen waaien en oogklachten kunnen geven, is een commissie van het Oogheelkundig Gezelschap gekomen met een behandeladvies dat ook van belang is voor de eerste lijn.

Huisartsen kunnen in regiocoalities aan de slag met online inzage

5 juli, 2019

Het NHG, de LHV en InEen hebben het programma OPEN in het leven geroepen: Ontsluiten van Patiëntengegevens uit de Eerstelijnszorg in Nederland. OPEN helpt huisartsen en eerstelijnsorganisaties bij het verlenen van toegang aan patiënten tot (een deel van) hun medische gegevens. Daarbij gaat het om onder andere medicatie, episodes, contra-indicatie en overgevoeligheden. Het programma OPEN maakt afspraken met HIS-leveranciers over het ontsluiten van gegevens (techniek) zodat u dat als huisarts niet zelf hoeft te doen. Ook biedt OPEN huisartsen(organisaties) praktische ondersteuning, onder andere door scholing en hulp bij het plannen en invoeren van ICT-aanpassingen.

Pneumokokkenvaccinatieprogramma voor 60-plussers

2 juli, 2019

Volwassenen van 60, 65, 70 en 75 jaar kunnen vanaf het najaar 2020 eens per vijf jaar terecht bij hun eigen huisarts voor de pneumokokkenvaccinatie. Dit is na een zorgvuldige afweging en bij meerderheid van stemmen besloten in de LHV-ledenraad. Het vaccineren zal gebeuren in leeftijdscohorten. De uitvoering wordt op eenzelfde manier opgezet als de griepvaccinatiecampagne. Huisartsen krijgen hierbij te zijner tijd praktische ondersteuning van het NHG. In samenwerking met het RIVM en de SNPG zullen verschillende producten worden ontwikkeld.

Ofloxacine alternatief voor oordruppel Bacicoline-B

27 juni, 2019

De antibioticum-corticosteroid-oordruppel hydrocortison/colistine/bacitracine (Bacicoline-B®) is sinds augustus 2018 niet meer leverbaar. Als alternatief kan ofloxacine 3% worden voorgeschreven.

Invoering meldingsplicht CPE

27 juni, 2019

Per 1 juli 2019 is het aantreffen van carbapenamaseproducerende Enterobacteriaceae (CPE) meldingsplichtig voor behandelend artsen en hoofden van microbiologische laboratoria.

Handboek voor COPD-patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden

26 juni, 2019

Het nieuwe handboek ‘Ik heb COPD, wat kan ik doen?’ is speciaal ontwikkeld voor COPD-patiënten die moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over hun ziekte en gezondheid. Voor huisartsen en praktijkondersteuners is dit handboek en de bijbehorende gesprekskaart op verschillende manieren in te zetten voor, tijdens of na het consult met de patiënt.

Campagne over palliatieve zorg

24 juni, 2019

Het Ministerie van VWS is een campagne gestart rondom de bewustwording en mogelijkheden van palliatieve zorg. Met het concept 'Ik heb te horen gekregen dat ik doodga. Maar tot die tijd leef ik’, benadrukt de campagne dat als iemand uitbehandeld is, het leven en de zorg niet stopt. De campagne zet aan tot het tijdig nadenken en spreekt over wat men wel en niet wil, zodat naasten en hulpverleners daarnaar kunnen handelen. U kunt hierover vragen krijgen in de spreekkamer en patiënten en mantelzorgers wijzen op de website www.overpalliatievezorg.nl.

Eefje de Bont wint NHG-Wetenschapsprijs 2019 en Telesphorusprijs

24 juni, 2019

Eefje de Bont, huisarts en post-doc onderzoeker CAPHRI Maastricht, is winnares van de NHG-Wetenschapsprijs 2019 met haar multiperspectieve onderzoek naar kinderen met koorts.

Oproep voor samenhang in zorg

20 juni, 2019

Met het pamflet ‘Zorg voor Samenhang’ vraagt huisartsen-actiecomité Het Roer Moet Om steun voor een oproep aan politiek en zorgsector om over oplossingen te gaan praten voor het gebrek aan samenhang in de zorg. HRMO pleit voor een landelijk, samenhangend plan, met ruimte voor regionale oplossingen.