U bent hier

Nieuwsberichten

Foto van het coronavirus

COVID-19 laatste update 24 september

24 september, 2020

In dit nieuwsbericht vindt u de laatste updates over het coronavirus/COVID-19 die van belang zijn voor de huisartspraktijk. In het NHG-dossier Coronavirus vindt u adviezen die behulpzaam kunnen zijn in de dagelijkse praktijk van de huisarts. Voor vragen van het publiek verwijzen wij u naar Thuisarts.nl en het landelijke informatienummer 0800-1351.

Thuisarts.nl uitgebreid: informatie over 20 oogaandoeningen

23 september, 2020

Thuisarts.nl is uitgebreid met twintig oogaandoeningen die in het ziekenhuis worden behandeld. Een deel van deze patiënteninformatie is gekoppeld aan medisch-specialistische richtlijnen in de Richtlijnendatabase, zoals de richtlijn Prematurenretinopathie over de oogafwijking bij te vroeg geboren baby’s en de richtlijn Diabetische retinopathie over schade aan de ogen bij diabetes.

NHG lanceert GPinfo.nl

23 september, 2020

Met gepaste trots lanceert het NHG vandaag GPinfo.nl, de Engelstalige versie van Thuisarts.nl. Het is een experiment (pilot) waarbij aan het einde van deze week ongeveer 35 medische en niet-medische onderwerpen worden aangeboden in het Engels. Het doel van deze pilot is vooral het opdoen van kennis en ervaring wat de impact is van het meertalig aanbieden van informatie die nu te vinden is op Thuisarts.nl.

Start griepcampagne en pneumokokkenvaccinatie

22 september, 2020

De jaarlijkse griepcampagne gaat weer van start. Dit jaar wordt de griepvaccinatie voor het eerst gecombineerd met de pneumokokkenvaccinatie voor de leeftijdsgroep 73 tot en met 79 jaar en hebben we te maken met de COVID-19 richtlijnen. Dit vraagt veel van de organisatie van de vaccinatiespreekuren.

NHG-Behandelrichtlijn Rosacea herzien

21 september, 2020

Rosacea is een chronische huidaandoening, meestal in het centrale deel van het gelaat, met erytheem, teleangiëctastieën en papulopustels. In de regel treedt de aandoening na het dertigste levensjaar op en verloopt het met remmissies en exacerbaties. Doorgaans zijn cosmetische bezwaren, klachten van branderige pijn en vragen over het beloop van de aandoening redenen om de huisarts te consulteren.

30 september COVID-19 webinar: Huisartsen goed voorbereid op een tweede golf?

21 september, 2020

Op woensdag 30 september om 20:00 organiseren het NHG, de LHV en MedischeScholing.nl weer een COVID-19 webinar. Hiermee krijgt de eerder gestarte reeks een vervolg. Thema’s die aan de orde komen zijn de behandeling en resultaten van COVID-19 in de tweede lijn, de organisatie van de griepprik en de gelanceerde corona-app inclusief voors en tegens. 

Online Buitengewone Algemene Ledenvergadering

18 september, 2020

Op maandag 28 september 2020 organiseert het NHG een Buitengewone Algemene Ledenvergadering (BALV).

Mogelijke vervuiling van metformine met nitrosamines

10 september, 2020

NRC en Zembla claimen dat patiënten de afgelopen twee jaar onvolledig geïnformeerd zijn door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen in valsartan, ranitidine en nu metformine. Het NHG is verontrust over de onduidelijkheid die er steeds opnieuw is over de veiligheid van medicatie. Dit geeft onzekerheid voor zowel huisartsen als patiënten en draagt niet bij aan het veilige gebruik van medicatie door patiënten.

Thuisarts.nl genomineerd voor Website van het Jaar 2020

10 september, 2020

Thuisarts.nl is wederom een van de 12 genomineerden voor de verkiezing ‘Website van het Jaar’, in de categorie gezondheid. In 2016 en 2018 werd Thuisarts.nl al uitgeroepen tot populairste website, een geweldige waardering van de bezoekers. Natuurlijk hopen we ook dit jaar als beste te eindigen. Brengt u ook uw stem uit?

Een slim kwaliteitssysteem in 5 stappen

10 september, 2020

Een slim kwaliteitssysteem helpt zowel de huisarts als de patiënt verder. De zorg wordt er beter van én het levert tijdswinst en meer werkplezier op. Maar hoe pakt u dat aan? In een korte animatie ziet u hoe u in 5 stappen een slim kwaliteitssysteem binnen de huisartsenpraktijk opzet. Het NHG biedt ondersteuning bij het opzetten en onderhouden van een kwaliteitssysteem, onder andere door een breed productaanbod. Wat zijn uw ervaringen en behoeften?

Reinigen en desinfecteren voorzetkamer in tijden van Corona

4 september, 2020

De informatie over het reinigen en desinfecteren van een voorzetkamer is verduidelijkt en uitgebreid in het NHG-dossier coronavirus.

Organisatie vaccinatiespreekuren

2 september, 2020

Hoe past u dit najaar de COVID-19 richtlijnen toe bij de organisatie van uw vaccinatiespreekuren tegen griep en pneumokokken? Eerder stelden wij het addendum ‘Organisatie van het vaccinatiespreekuur in de huisartsenpraktijk in tijden van COVID-19’ beschikbaar. Dit addendum is nu aangevuld met een veiligheidsplan, een praktijkvoorbeeld voor de inrichting van het spreekuur en adviezen over persoonlijke beschermingsmiddelen.

Nieuw: Herziening NHG-Behandelrichtlijn Aften

31 augustus, 2020

De NHG-Behandelrichtlijn Aften is beschikbaar en vervangt de Farmacotherapeutische richtlijn Aften. De behandelrichtlijn geeft aanbevelingen voor de diagnostiek en het beleid bij aften (stomatitis aphtosa).

NHG-Congres verplaatst naar 5 november 2021

31 augustus, 2020

Het NHG-Congres 2020 is wegens de coronamaatregelen verplaatst naar vrijdag 5 november 2021. Het congres met als thema digitaal en innovatie blijft behouden en wordt het komende jaar verder aangescherpt. In de tussentijd verschijnt er in de vorm van online events een digitaal alternatief. De eerste online sessie vindt plaats op donderdagavond 10 december 2020.

HCQ-(combinatie)therapie afgeraden bij COVID-19 in de eerste lijn

28 augustus, 2020

Er zijn veel vragen over de effectiviteit en veiligheid van medicamenteuze therapie voor COVID-19. Hierbij gaat het onder andere om hydroxychloroquine (HCQ), eventueel als combinatietherapie met andere middelen, zoals azitromycine (AZT) en zink. Vanuit het NHG is een literatuuronderzoek verricht naar het effect van deze middelen als behandeling bij patiënten in de eerste lijn met (een vermoeden van) COVID-19. Het advies van het NHG is om HCQ-(combinatie)therapie niet te gebruiken bij de behandeling van niet-gehospitaliseerde patiënten met COVID-19.