U bent hier

Aftrap Stoptober: 8 september 2017

21 juli, 2017

8 september 2017 start voor alweer de vierde keer de campagne Stoptober ‘’28 dagen niet roken”! Wilt u dit jaar ook een bijdrage leveren?

Doel Stoptober

Doel van Stoptober is om rokers aan te moedigen om 28 dagen niet te roken. Stoptober wordt georganiseerd door het Trimbos-instituut, de Alliantie Nederland Rookvrij, KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds, GGD-GHOR en het Ministerie van VWS. Stoptober is een jaarlijks terugkerend, gezamenlijk stopmoment van 28 dagen in oktober. Rokers worden door bekende en onbekende Nederlanders, huisartspraktijken en ziekenhuizen, radiospots en social media uitgenodigd om mee te doen met deze stopactie. De Stoptober-app, de Facebookpagina en e-mailondersteuning helpen om het vol te houden.

Het NHG ondersteunt als lid van de Alliantie Nederland Rookvrij de campagne en adviseert zijn leden van harte om dit initiatief binnen de praktijk aandacht te geven. Stoptober 2016 was een succes, mede dankzij de inzet van vele huisartspraktijken! Meer dan 53.000 rokers hebben meegedaan.

Als huisartsenpraktijk Stoptober ondersteunen?

Als huisarts kunt u meedoen aan Stoptober door posters op te hangen bij de balies, in de wachtruimte- en/of in spreekkamers. Het is voldoende om Stoptober kort te benoemen bij rokende patiënten en een flyer met de URL van de website mee te geven. Zij kunnen t.z.t op www.stoptober.nl alle informatie vinden en zich inschrijven. De posters en flyers zijn gratis te bestellen in de webwinkel van het Trimbos-instituut. Deze kunt u hier vinden. De campagne ‘Stoptober, 28 dagen niet roken’ duurt dit jaar van 8 september tot en met 31 oktober. U kunt uw patiënten gedurende de gehele periode, dus ook in de maand oktober, motiveren om zich in te schrijven en mee te doen.

Meer informatie?

Alle informatie over hoe u als zorgprofessional Stoptober kunt ondersteunen vindt u op www.rokeninfo.nl/professionals/stoptober.

In het Stappenplan voor de huisartsenpraktijk leest u op welke wijze uw praktijk patiënten kan attenderen op Stoptober, en tips voor begeleiding van mensen die willen stoppen met roken.

Wat biedt het NHG over stoppen met roken?

Op de pagina met de NHG-Zorgmodule Leefstijl Roken met roken vindt u een overzicht van de gerelateerde NHG-producten, scholingsaanbod en voorlichting.

Voor huisartsen en praktijkondersteuners die scholing willen volgen over stoppen met roken, zijn er twee NHG-cursussen:

Voorlichtingsteksten en een film over stoppen met roken zijn te vinden op Thuisarts.nl.                                                          

Vragen over Stoptober?                                                          

Voor alle vragen die met de zorg te maken hebben: Chantal van den Thillart: cthillart@trimbos.nl of 030-2959430