U bent hier

Bezoek ook het NHG-Congres ‘Relax, het is gewoon complex’!

1 augustus, 2019

Het NHG-Congres vindt dit jaar plaats op vrijdag 15 november in Maastricht. Het thema van de dag, die net als voorgaande jaren door ruim tweeduizend huisartsen wordt bezocht, is: ‘Relax, het is gewoon complex’ – omgaan met complexe zorgvragen in de dagelijkse praktijk.

Buiten de standaarden om

‘Huisartsen krijgen bij uitstek te maken met combinaties van factoren, zoals multimorbiditeit, polyfarmacie, dementie, sociale en psychische problemen, SOLK en beperkte gezondheidsvaardigheden,’ aldus congresvoorzitter François Schellevis, bijzonder hoogleraar Multimorbiditeit in de huisartsenpraktijk en senior-onderzoeker bij het NIVEL. Bij deze complexe zorgvragen treedt de huisarts vaak op als begrenzer, probleemoplosser en coördinator, die contextgebonden netwerkzorg levert buiten de standaarden om. Schellevis: ‘Complexe zorg is huisartsgeneeskunde pur sang: soms frustrerend, vaak uitdagend en altijd intrigerend.’

Klaar voor de volgende dag

De voorzitter hoopt dat de congresbezoekers na het bezoeken van deze inspirerende dag beter op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen binnen de complexe huisartsenzorg. ‘We zijn daarom als tienkoppige congrescommissie verheugd over de kwaliteit van de Nederlandse en internationale sprekers, die tips & tricks mee zullen geven via interactieve workshops en sessies. Dat maakt dit congres onderscheidend: de volgende dag kun je met deze nieuwe inzichten, praktische tips en ideeën voor samenwerking aan de slag in je praktijk.’ 

Complexiteit op microniveau

Als special guest haalt de congresvoorzitter Iona Heath aan, oud-huisarts in Londen en voormalig president van het UK Royal College of General Practitioners. ‘Waarom we haar er zo graag bij hebben? Ze viel op tijdens internationale congressen, juist door onder meer vanuit een filosofische en literaire achtergrond het belang van maatwerk, van personaliseren aan te geven.’ Heath zal in Maastricht ingaan op de complexiteit op microniveau in de relatie tot de patiënt.

Programma en inschrijven

U bent van harte welkom op deze inspirerende dag, waar bezoekers en sprekers in een kort tijdsbestek – in gezamenlijkheid – werken aan uitbreiding van hun kennis, netwerk en daarmee aan hun professie. Het programma van het NHG-Congres 2019 is te bekijken op www.nhgcongres.nl. De inschrijving voor het congres start 30 augustus 2019 via de congreswebsite.