U bent hier

Campagne ‘Stoptober, 28 dagen niet roken’ van start!

9 september, 2016

Na het succes van afgelopen twee jaar, gaat 9 september om 13.00 uur de campagne Stoptober weer van start. U kunt vanaf deze datum meedoen door posters op te hangen in de wacht- en spreekkamer. Tijdens consulten kunt u Stoptober kort benoemen bij uw rokende patiënten en een visitekaartje meegeven. Zij kunnen op www.stoptober.nl alle informatie vinden en zich inschrijven.

In heel Nederland zullen rokers elkaar helpen om 28 dagen lang te stoppen met roken. Het NHG ondersteunt als lid van de Alliantie Nederland Rookvrij de campagne en adviseert zijn leden van harte om dit initiatief binnen de praktijk aandacht te geven.

Stoptober 2015 was een succes, mede dankzij de inzet van vele huisartspraktijken! Meer dan 70.000 rokers hebben meegedaan. 67% procent van de deelnemers was twee maanden na Stoptober nog steeds gestopt. Onder degenen die nog wel rookten, was het aantal gerookte sigaretten gedaald van 17 naar 10 sigaretten per dag.

Op Rokeninfo.nl vindt u meer informatie over Stoptober. Hier kunt u ook een ‘Stoptober-Kit’ aanvragen, met posters, visitekaartjes en flyers voor in uw praktijk. U kunt de materialen bestellen en/of meer informatie vinden op www.trimbos.nl/stoptober. Deze informatie vindt u ook in de bijlage.

Als huisartsenpraktijk Stoptober ondersteunen?

Alle informatie over hoe u als zorgprofessional Stoptober kunt ondersteunen vindt u op www.rokeninfo.nl/professionals/stoptober.

In het Stappenplan voor de huisartsenpraktijk leest uop welke wijze uw praktijk patiënten kan attenderen op Stoptober, en tips voor begeleiding van mensen die willen stoppen met roken.

De campagne ‘Stoptober, 28 dagen niet roken’ duurt dit jaar van 9 september tot en met 31 oktober. U kunt uw patiënten gedurende de gehele periode, dus ook in de maand oktober, motiveren om zich in te schrijven en mee te doen.

Wat biedt het NHG over stoppen met roken?

Op de pagina met de NHG-Zorgmodule Leefstijl Roken met roken vindt u een overzicht van de gerelateerde NHG-producten, scholingsaanbod en voorlichting.

Voor huisartsen en praktijkondersteuners die scholing willen volgen over stoppen met roken, zijn er twee NHG-cursussen:

Voorlichtingsteksten en een film over stoppen met roken zijn te vinden op Thuisarts.nl.                                                            

Meer weten over Stoptober?                                                          

Voor alle vragen die met de zorg te maken hebben: Monique Croes, mcroes@trimbos.nl