U bent hier

Nieuwsberichten

Bezoek WONCA Europe (6-10 juli)

15 april, 2021

WONCA Europe organiseert jaarlijks een internationaal congres met als doel het verbeteren van de zorgkwaliteit en het stimuleren van kennisuitwisseling binnen de Europese huisartsengemeenschap. Het bestaat uit 47 lidorganisaties die maar liefst meer dan 90.000 huisartsen in Europa vertegenwoordigen. Het NHG heeft de eer om in 2021 gastheer te zijn. Vanuit huis of de praktijk kunt u live of in eigen tijd dit congres volgen of terugkijken.

NHG lanceert GPinfo.nl

23 september, 2020

Met gepaste trots lanceert het NHG vandaag GPinfo.nl, de Engelstalige versie van Thuisarts.nl. Het is een experiment (pilot) waarbij aan het einde van deze week ongeveer 35 medische en niet-medische onderwerpen worden aangeboden in het Engels. Het doel van deze pilot is vooral het opdoen van kennis en ervaring wat de impact is van het meertalig aanbieden van informatie die nu te vinden is op Thuisarts.nl.

Huisartsenorganisaties pleiten voor meer onderzoek naar digitale zorg

7 juli, 2020

In de aanloop naar het debat over de curatieve zorg hebben huisartsenorganisaties NHG, LHV en InEen in een brief aan de Tweede Kamer gevraagd om meer onderzoek te doen naar de effectiviteit van digitalisering in de huisartsenpraktijk. Ook is aandacht gevraagd voor een betere betrokkenheid van huisartsen bij (on)zinnige zorgtrajecten.

NHG en NeLL bundelen krachten voor betrouwbare e-health

9 mei, 2019

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en het National eHealth Living Lab (NeLL – het onafhankelijke, wetenschappelijke kennisplatform voor e-health) hebben een intentieovereenkomst gesloten en gaan samenwerken om wetenschappelijke onderbouwing en goed gebruik van e-health toepassingen in Nederland te stimuleren.

Nieuwe wetgeving over gegevensuitwisseling zorg aangekondigd

17 april, 2019

In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Bruins aangekondigd met nieuwe wetgeving te komen om zorgverleners en instellingen te verplichten tot digitale dossiervoering en tot elektronische gegevensuitwisseling. Ook stelt de minister voor huidige wetgeving te wijzigen, om bestaande hindernissen in gegevensuitwisseling weg te nemen.

E-consult biedt meerwaarde voor huisarts en patiënt

9 juli, 2018

Het e-consult heeft meerwaarde voor zowel huisartsenpraktijken als voor patiënten. Bij 62% van de huisartsenpraktijken is het inmiddels mogelijk om een e-consult te doen. Het daadwerkelijke gebruik van het e-consult is echter nog niet zo hoog. Om huisartsen op weg te helpen en deze kansrijke e-health-toepassing een impuls te geven hebben LHV, NHG en Nictiz een interactief handboek voor huisartsenpraktijken ontwikkeld: ‘E-consult, hoe regelen we dat?!’

Het NHG tekent voor e-health

16 maart, 2018

Gisteren ondertekende het NHG de Health Deal met als doelstelling e-health toegankelijk te maken voor alle Nederlanders. E-health instrumenten stimuleren om op een laagdrempelige en effectieve manier bezig te zijn met gezondheid en persoonlijke preventie.

Richtlijn Online inzage in het H-EPD: informatie-uitwisseling huisarts-patiënt centraal

5 september, 2017

Het NHG heeft in samenwerking met de Patiëntenfederatie Nederland een richtlijn opgesteld voor online inzage in het medisch dossier door de patiënt. In deze richtlijn staan de basisafspraken tussen huisartsen en patiënten over welke patiënteninformatie het gaat en de manier waarop deze informatie gedeeld wordt.

De virtuele overlegtafel bij multidisciplinaire samenwerking binnen de eerste lijn

2 maart, 2017

Een telefoontje van een bezorgde dochter op vrijdagmiddag: ‘Zo kan het niet langer. De wijkzorg komt nooit meer bij mijn vader langs.’ Een patiënte die elke dag voor de balie staat, omdat ze meent een afspraak te hebben. Weet u wat er aan de hand is? Heeft u de bereikbaarheidsgegevens van de direct betrokkenen bij de hand?

Trimbos toolkit ‘E-mental health in de huisartspraktijk’

21 januari, 2016

Er is veel belangstelling voor digitale ondersteuning bij de begeleiding en behandeling van patiënten met psychische klachten in de huisartsenpraktijk. Tegelijkertijd zijn er ook veel vragen: waar te beginnen? Wat is goede digitale hulp? Welk aanbod is er? Om huisartsen en praktijkondersteuners hiermee te helpen ontwikkelde het Trimbos-instituut de toolkit 'E-mental health in de huisartspraktijk'.

Oproep: hoe kiest u e-health voor psychische klachten?

7 oktober, 2015

Er wordt veel verwacht van e-health bij de preventie en behandeling van psychische klachten. Het NHG werkt samen met het Trimbos-instituut om de kwaliteit van dit soort toepassingen scherp te krijgen. Daarbij hoort ook een goed overzicht van hoe nu keuzes worden gemaakt en hoe het met het gebruik gesteld is. U kunt daarbij helpen.

Oproep: onderzoek kwaliteit e-mental health

13 augustus, 2015

Er is veel aanbod van e-health voor de ggz. Hoe het met de kwaliteit daarvan staat is nog onvoldoende helder. Het Trimbos-instituut gaat daarom, in samenwerking met het NHG, de kwaliteit van tien e-mental health programma’s beoordelen. U kunt meebepalen welke interventies daarvoor in aanmerking komen.

Thuisarts wint juryprijs Health app award 2015!

25 juni, 2015

De Thuisarts.nl-app heeft donderdag 24 juni de juryprijs van de Health app award 2015 gewonnen.

Notitie over digitale relatie huisarts - patiënt

2 juni, 2015

E-health biedt volop kansen om de huisartsenzorg te moderniseren. Online “zaken doen”, digitaal medische gegevens delen en online behandelprogramma’s zijn enkele voorbeelden. De vandaag gepubliceerde notitie “Huisarts, patiënt en e-health” analyseert kansen en aandachtspunten van e-health en doet aanbevelingen voor de praktijk en voor het NHG zelf.

Thuisarts.nl app weer finalist Health app award

21 mei, 2015

Het NHG is trots dat de app van Thuisarts.nl – net als vorig jaar- is genomineerd als finalist van de Health app award! De jury van de Health app award 2015 heeft zes apps, waaronder Thuisarts, geselecteerd voor de finale op 24 juni.