U bent hier

Nieuwsberichten

Praktijkhandleidingen, e-learnings en Thuisartsteksten bevolkingsonderzoeken darmkanker en baarmoederhalskanker geactualiseerd

23 oktober, 2020

De NHG-producten over de bevolkingsonderzoeken (bvo) darmkanker en baarmoederhalskanker zijn geactualiseerd. In de producten over het bvo darmkanker worden de nieuwste resultaten gepresenteerd. In de producten over het bvo baarmoederhalskanker komt, naast de nieuwste resultaten, de belangrijkere positie van de zelfafnametest aan bod.

Uitnodiging controle-uitstrijkje bij HPV positief

12 juli, 2017

Het vernieuwde bevolkingsonderzoek is bijna 6 maanden geleden van start gegaan. De eerste vrouwen krijgen daarom eind deze maand een uitnodiging voor een controle-uitstrijkje. Deze uitnodiging gaat alleen naar vrouwen met de uitslag 'wel hpv, geen afwijkende cellen' na het eerste uitstrijkje.

Zelfafnameset in vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

8 mei, 2017

Vrouwen die het moeilijk vinden om een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts, kunnen vanaf 15 mei gebruik maken van een zelfafnameset (ZAS). De ZAS kan een manier zijn om te zorgen dat zij toch meedoen met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Als huisarts kunt u hier vragen over krijgen.

Start onderzoek naar zelfafnameset baarmoederhalskanker

3 maart, 2015

Begin maart gaat de IMPROVE-studie binnen het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker van start.

Voortaan 1 prik minder tegen baarmoederhalskanker

5 februari, 2014

Meisjes tot en met 14 jaar krijgen voortaan twee prikken tegen HPV (humaan papillomavirus) in plaats van drie. Uit onderzoek is gebleken dat twee prikken bij jonge meisjes voldoende bescherming bieden.

Informatiepakket over Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

12 december, 2013

Half december ontvangen alle huisartsenpraktijken via de screeningsorganisaties een informatiepakket over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het informatiepakket bevat de herziene NHG-Praktijkhandleiding met praktische achtergrondinformatie over de uitvoering van het bevolkingsonderzoek.

Veranderingen in bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

18 oktober, 2013

Minister Schippers van VWS heeft besloten om het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker te gaan verbeteren. Voortaan wordt eerst getest op aanwezigheid van het hoogrisicotype van het Humaan Papilloma virus (hrHPV). Dit voorkomt jaarlijks ongeveer 75 extra gevallen van baarmoederhalskanker en 18 sterfgevallen.

Standpunt minister Screening baarmoederhalskanker

1 november, 2011

Eind oktober heeft de minister het 'Standpunt Screening op baarmoederhalskanker' opgesteld naar aanleiding van het in mei verschenen advies van de Gezondheidsraad Screening op baarmoederhalskanker.

Advies Gezondheidsraad: nieuwe opzet screening baarmoederhalskanker

24 mei, 2011

Vandaag biedt de Gezondheidsraad het advies Screening op baarmoederhalskanker aan aan de minister van VWS. De Gezondheidsraad adviseert om over te stappen op een ander type test, de opkomst te verhogen en de follow-up te verbeteren.