U bent hier

Nieuwsberichten

Praktijkhandleidingen, e-learnings en Thuisartsteksten bevolkingsonderzoeken darmkanker en baarmoederhalskanker geactualiseerd

23 oktober, 2020

De NHG-producten over de bevolkingsonderzoeken (bvo) darmkanker en baarmoederhalskanker zijn geactualiseerd. In de producten over het bvo darmkanker worden de nieuwste resultaten gepresenteerd. In de producten over het bvo baarmoederhalskanker komt, naast de nieuwste resultaten, de belangrijkere positie van de zelfafnametest aan bod.

Tijdelijke stop bevolkingsonderzoeken

18 maart, 2020

Vanwege de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) zet het RIVM, in opdracht van het ministerie van VWS, de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker tijdelijk stop. Per direct worden er geen nieuwe uitnodigingen meer verstuurd. Dit heeft ook gevolgen voor de huisartsenpraktijk.

Wijziging bevolkingsonderzoek darmkanker

27 december, 2017

Het antwoordformulier bij de ontlastingstest van het bevolkingsonderzoek darmkanker is afgeschaft. Cliënten hoeven alleen de ontlastingstest te doen en naar het laboratorium te sturen in de bijgeleverde retourenvelop.

Verenigingsraad adviseert over bevolkingsonderzoek darmkanker

15 oktober, 2014

De huisarts zou een actievere rol moeten spelen bij het bevolkingsonderzoek darmkanker, en de uitnodigingsbrieven kunnen verbeterd worden. Dit adviseert de NHG-verenigingsraad aan de afgevaardigden van het NHG in de RIVM-programmacommissie en verschillende werkgroepen. Op deze manier kan de huisarts bijdragen aan de individuele keuzes die mensen maken over deelname en behandeling.

Bevolkingsonderzoek darmkanker nu gestart

8 januari, 2014

Per 1 januari 2014 is het nieuwe Bevolkingsonderzoek Darmkanker gestart. In het hele land worden regionale scholingsbijeenkomsten voor huisartsen en doktersassistenten georganiseerd. Een groot deel hiervan wordt door NHG-Scholing verzorgd. Ter voorbereiding op deze scholingsbijeenkomsten zijn er verschillende materialen beschikbaar.

E-learning en NHG-Standpunt over bevolkingsonderzoek darmkanker

14 november, 2013

Vandaag ontvangen alle huisartsenpraktijken een gratis internet-PIN over Darmkanker die is geaccrediteerd voor 2 uur. Ook verscheen een voorpublicatie van het NHG-Standpunt Bevolkingsonderzoek Darmkanker.

Bevolkingsonderzoek darmkanker… wat is nieuw?

29 oktober, 2013

De komende tijd ontvangen huisartsenpraktijken diverse materialen ter voorbereiding op het bevolkingsonderzoek darmkanker, dat per januari 2014 van start gaat. In november verschijnt een gratis internet-PIN, later gevolgd door een NHG-Standpunt en een informatiepakket. Ook zijn diverse regionale scholingsbijeenkomsten georganiseerd.

Start bevolkingsonderzoek darmkanker in 2014

5 juli, 2013

Minister Schippers van VWS heeft gisteren in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt dat het bevolkingsonderzoek darmkanker in januari 2014 van start gaat. De start was vertraagd door twijfel over de ontlastingstest. Na raadpleging van deskundigen is besloten dat meer uitstel niet gegrond is.

Besluit minister over invoering bevolkingsonderzoek darmkanker

10 juni, 2011

De Minister van VWS heeft op 25 mei 2011 besloten dat een bevolkingsonderzoek naar darmkanker wordt ingevoerd. Op 1 juni heeft zij de Tweede Kamer geïnformeerd over haar besluit. Vanaf 2013 wordt het bevolkingsonderzoek geleidelijk ingevoerd.