U bent hier

Nieuwsberichten

Bestellen griep- en pneumokokkenvaccins vanaf 1 juni

1 juni, 2021

De COVID-19- vaccinatie vraagt momenteel nog veel aandacht in de praktijk. Daarnaast start binnenkort de campagne 2021 voor het Nationaal Programma Grieppreventie (NPG) en het Nationaal Programma Pneumokokkenvaccinatie (NPPV). Vanaf 1 juni kunt u de griep- en pneumokokkenvaccins bestellen via snpg.nl.

Voorrang griepvaccins voor mensen met een medische indicatie en 70-plussers

27 oktober, 2020

De vraag naar griepvaccins bij huisartsen lijkt het aantal beschikbare griepvaccins te overstijgen. Daarom heeft staatssecretaris Blokhuis, na advies van het RIVM, besloten om gezonde mensen vanaf 60 tot en met 69 jaar te vragen nu niet in te gaan op de uitnodiging voor het griepvaccin. Zo kunnen in ieder geval de meest kwetsbare mensen een griepvaccin krijgen.

Start griepcampagne en pneumokokkenvaccinatie

22 september, 2020

De jaarlijkse griepcampagne gaat weer van start. Dit jaar wordt de griepvaccinatie voor het eerst gecombineerd met de pneumokokkenvaccinatie voor de leeftijdsgroep 73 tot en met 79 jaar en hebben we te maken met de COVID-19 richtlijnen. Dit vraagt veel van de organisatie van de vaccinatiespreekuren.

Organisatie vaccinatiespreekuren

2 september, 2020

Hoe past u dit najaar de COVID-19 richtlijnen toe bij de organisatie van uw vaccinatiespreekuren tegen griep en pneumokokken? Eerder stelden wij het addendum ‘Organisatie van het vaccinatiespreekuur in de huisartsenpraktijk in tijden van COVID-19’ beschikbaar. Dit addendum is nu aangevuld met een veiligheidsplan, een praktijkvoorbeeld voor de inrichting van het spreekuur en adviezen over persoonlijke beschermingsmiddelen.

Vaccinatiespreekuren in tijden van COVID-19

26 juni, 2020

De COVID-19-pandemie stelt nieuwe eisen aan de organisatie van het spreekuur voor vaccinatie tegen griep en pneumokokken. Om in het najaar de vaccinatiespreekuren volgens COVID-19 richtlijnen zo veilig mogelijk (voor patiënt en zorgverlener) en efficiënt mogelijk (gezien omstandigheden) te organiseren, heeft het NHG praktische adviezen en tips op een rij gezet.

Ontwikkelingen vaccinaties griep en pneumokokken

1 mei, 2020

De staatssecretaris van VWS heeft het advies van de Gezondheidsraad overgenomen om volwassenen van 70 tot en met 79 jaar met voorrang te vaccineren tegen pneumokokken. De COVID-19 pandemie vergroot de urgentie om vooral de meest kwetsbare mensen te beschermen tegen pneumokokken. De NHG-Praktijkhandleiding pneumokokkenvaccinatie wordt aangepast op dit advies en zal in de loop van mei gepubliceerd worden.