U bent hier

Nieuwsberichten

Wees alert op MERS-CoV bij klachten na de hadj

9 augustus, 2019

De jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka (de hadj) vindt dit jaar plaats van 9 tot en met 14 augustus. Mensen die de hadj hebben gedaan en een ernstige acute respiratoire infectie hebben, kunnen mogelijk een infectie met MERS-CoV hebben.

Vaccinatiealliantie moet vaccinatiebereidheid verhogen

22 maart, 2019

Om de vaccinatiebereidheid te verhogen, wordt een vaccinatiealliantie opgericht. Alle partijen die betrokken zijn bij het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) zijn uitgenodigd voor de startbijeenkomst op 26 maart. Het NHG neemt deel aan de alliantie om de belangen van haar leden te kunnen behartigen.

Kennis huisarts hepatitis B-bescherming kan beter

6 maart, 2019

Het NHG heeft het beleid over hepatitis B-vaccinaties bij werkers in de gezondheidszorg aangepast in de NHG-Standaard Virushepatitis en andere leveraandoeningen. Aanleiding is een onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waaruit blijkt dat het merendeel van de mondzorgverleners voldoende en aantoonbaar is beschermd tegen Hepatitis B, maar dat verbetering mogelijk en nodig is.

Vaccinatieronde 14- tot 18-jarigen tegen meningokokken van start

12 februari, 2019

Dit voorjaar ontvangen ongeveer 860.000 jongeren een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. In 2018 is de helft van de 14-jarigen gevaccineerd. Dit jaar krijgen jongeren die geboren zijn in 2001, 2002, 2003, (de andere helft) 2004 en 2005 een uitnodiging. Deze week zullen de eerste jongeren een oproep voor de MenACWY-vaccinatie ontvangen.

Meldplicht chronische hepatitis C

20 december, 2018

(Huis)artsen moeten vanaf 1 januari 2019 chronische infectie en herinfectie met het hepatitis virus melden. Hiermee wordt de meldplicht voor hepatitis C uitgebreid. Acute hepatitis C moeten artsen al verplicht melden.

Herziene behandelrichtlijn infectieuze balanitis

17 december, 2018

De herziene ‘NHG-Behandelrichtlijn Infectieuze balanitis vanaf 12 jaar’ vervangt de Farmacotherapeutische Richtlijn (FTR) Candida balanitis uit 2003 en bespreekt niet alleen balanitis door Candida, maar ook door andere oorzaken.

Voorlopig geen aanpassing antibiotisch beleid met fluorochinolonen

13 november, 2018

Bij gebruik van fluorochinolonen bestaat een verhoogd risico op aorta-aneurysma of aorta-dissectie. Dit komt vooral voor bij oudere mensen.

Onderzoek naar behandeling van schimmelnagels van start

12 november, 2018

Kunnen schimmelnagels effectief behandeld worden met een nagellak? Die vraag gaan onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de komende tijd beantwoorden. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Fonds Alledaagse Ziekten.

Griepvaccinatie voor huisartsen en praktijkmedewerkers

12 oktober, 2018

Om kwetsbare patiënten te beschermen en om verzuim door griep te voorkomen, vindt het NHG het belangrijk dat huisartsen en praktijkmedewerkers jaarlijks de griepprik krijgen.

Vaccinatiecampagne tegen meningokokkenziekte bij 14-18-jarigen van start

11 september, 2018

Vanaf komend weekend ontvangen jongeren, geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004, een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Mogelijk krijgt u hier vragen over.

Nieuwe NHG-Behandelrichtlijn Waterpokken

7 september, 2018

De nieuwe NHG-Behandelrichtlijn Waterpokken (varicella) is recentelijk verschenen en vervangt de Farmacotherapeutische Richtlijn Waterpokken. De behandelrichtlijn geeft adviezen voor de diagnostiek en behandeling van waterpokken. Er wordt extra aandacht besteed aan preventie en de complicaties van waterpokken bij risicogroepen.

Wees alert op MERS-CoV bij klachten na de hadj

23 augustus, 2018

De jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka (de hadj) vond dit jaar plaats van 19 augustus tot en met 24 augustus. Mensen die de hadj hebben gedaan en een ernstige acute respiratoire infectie hebben, kunnen mogelijk een infectie met MERS-CoV hebben. Het MERS-CoV komt nog voor in het Midden-Oosten, en vooral in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Bij patiënten die deze landen hebben bezocht, is het goed om hierop bedacht te blijven.

Gezamenlijke films Soa Aids Nederland en Thuisarts.nl

26 juli, 2018

Thuisarts.nl van het Nederlands Huisartsen Genootschap lanceert films met heldere korte voorlichting over soa’s en hiv. In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 100.000 mensen een soa, en komen er ruim 800 nieuwe hiv-infecties bij. Willen we het aantal besmettingen verlagen dan is goede voorlichting essentieel.

Infographic griepvaccinatie

13 juli, 2018

Om uw patiënten uit te nodigen voor griepvaccinatie is de folder vervangen door een infographic. De infographic is gedrukt op briefpapier, die u gepersonaliseerd naar de patiënt kunt verzenden. Het voorgedrukte briefpapier kunt u nu bestellen via de SNPG.

Tekort aan rabiësvaccin

22 juni, 2018

Er is in Nederland een ernstig tekort aan rabiësvaccin.