U bent hier

Nieuwsberichten

Advies Gezondheidsraad over vaccinatie kwetsbare kinderen

9 juni, 2021

De Gezondheidsraad heeft vanmiddag een advies uitgebracht over vaccinatie van kinderen van 12 tot en met 17 jaar.

Brief aan informateur: heb oog voor zorg dicht bij huis

30 april, 2021

Acht huisartsenorganisaties, waaronder het NHG, vragen in een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink aandacht voor de maatregelen die nodig zijn om de huisartsenzorg in de huidige efficiënte en betaalbare vorm te kunnen behouden. Omdat de zorg voor de patiënt in de wijk zo ontzettend belangrijk is. Corona laat dat eens te meer zien.

Informatie over trombocytopenie na COVID-vaccinatie

23 april, 2021

Op 7 april 2021 heeft de European Medicines Agency's (EMA) geconcludeerd dat er een causaal verband is tussen het COVID-19-vaccin AstraZeneca (Vaxzevria) en de ontwikkeling van de zeldzame bijwerking Vaccine-Induced Prothrombotic Immune Thrombocytopenia (VIPIT). Dit syndroom betreft een zeldzame combinatie van ernstige trombose en trombocytopenie. Op 20 april maakte de EMA bekend dat eenzelfde bijwerking is geconstateerd bij het COVID-19-vaccin van Janssen. Het NHG geeft informatie over VIPIT en hoe u kunt handelen.

28 april COVID-19 webinar: trombose na vaccinatie

23 april, 2021

Woensdagavond 28 april om 20.00 uur organiseren de LHV, het NHG en het RIVM in samenwerking met MedischeScholing.nl een COVID-webinar. Thema’s die we bespreken zijn trombose na vaccinatie, een update van het vaccinatiebeleid en begeleiding bij langdurige klachten na COVID-19.

COVID-testuitslagen afkomstig van GGD

22 april, 2021

De GGD stuurt positieve COVID-testuitslagen door naar de huisarts. Deze uitwisseling is tot stand gekomen in samenwerking met meerdere partijen, waaronder het NHG en de LHV. Er is gekozen voor het MedLab-bericht. Voor het rapporteren van de testuitslag voor bepalingen uit de NHG-Tabel Diagnostische bepalingen. Daardoor wordt de informatie over positieve testuitslagen die afkomstig zijn van de GGD, op dezelfde wijze aangeleverd als uitslagen van een laboratorium.

Subsidieoproepen ZonMw rond COVID-19 en samenwerking

22 april, 2021

ZonMw roept kennis- en onderzoeksinstellingen op hun subsidieaanvraag in te dienen voor onderzoek naar aanhoudende klachten na COVID-19. Daarnaast is er een subsidieoproep voor projecten waarin 3 beroepsgroepen, waaronder huisartsen, de multidisciplinaire samenwerking versterken en verbeteren.

Vaccinatie AstraZeneca mag weer verder

19 maart, 2021

Het ministerie van VWS heeft donderdagavond 18 maart bekendgemaakt dat de vaccinaties met AstraZeneca weer mogen worden voortgezet. Het besluit van VWS volgt op de beoordeling van het Europese medicijnagentschap EMA.

Vaccinaties met AstraZeneca-vaccin 2 weken gepauzeerd

15 maart, 2021

Zondagavond 14 maart kwam het bericht van VWS dat per direct het vaccineren met het COVID-19-vaccin van AstraZeneca is stopgezet. Het ministerie stelt dat dit besluit uit voorzorg is genomen. Na een spoedoverleg tussen LHV, InEen, SNPG en het NHG is de communicatie direct gestart. Er zijn verschillende klachten waarbij het voor u als huisarts verstandig is om deze goed te beoordelen. En zo nodig de patiënt in te sturen voor verder onderzoek. Deze informatie is gisteren op Thuisarts.nl geplaatst.
vaccinatie

17 februari COVID-19 webinar: vaccinatiestrategie eerste lijn

15 februari, 2021

Op woensdag 17 februari om 20.00 uur organiseren het NHG, de LHV en MedischeScholing.nl een nieuw COVID-19-webinar. Thema’s die aan de orde komen zijn de vaccinatiestrategie voor de eerste lijn, de rol van de huisarts in het vaccinatiebeleid en de nieuwe NHG-Praktijkhandleiding voor COVID-19-vaccinatie. Ook bespreken we de nieuwe mutanten van het coronavirus en de werking van het AstraZeneca-vaccin.

Eerste huisartsenpraktijken ontvangen volgende week AstraZeneca-vaccin

11 februari, 2021

Na de aankondiging eerder deze week dat huisartsenpraktijken in Zeeland als eerste het covid-19-vaccin van AstraZeneca zullen ontvangen, hebben we nu gehoord dat ook de provincies Limburg en Brabant onverwacht snel al vaccins kunnen gaan bestellen. Daarnaast is de doelgroep die de huisartsen met deze eerste leveringen gaan vaccineren nader gespecificeerd.

AstraZeneca-vaccin en vaccinatie door huisartsen

9 februari, 2021

Huisartsen starten in februari gefaseerd met het vaccineren van hun patiënten met het AstraZeneca-vaccin. Het afgelopen weekend hebben LHV, NHG, RIVM en VWS de plannen voor de inzet van het AstraZeneca-vaccin vanuit de huisartsenpraktijken verder uitgewerkt. De aanvankelijk beperkte voorraad is hierin leidend. Daarom komt er een gefaseerde uitrol, startend met de regio Zeeland. Bestellingen van de vaccins verlopen via het portaal van de SNPG. De praktijken die als eerste beleverd kunnen worden, kunnen als eerste de vaccins bestellen. U wordt uitgenodigd door het SNPG als u aan de beurt bent om te bestellen.

Huisartsen krijgen AstraZeneca-vaccins geleverd voor doelgroep onder de 65 jaar

5 februari, 2021

Het ministerie van VWS heeft vandaag vastgesteld dat huisartsenpraktijken in februari vaccins van AstraZeneca geleverd gaan krijgen. Deze eerste leveringen zijn onder andere bedoeld om patiënten onder de 65 jaar te vaccineren. Vanwege de geleidelijke binnenkomst van het vaccin, wordt er de komende weken gefaseerd uitgeleverd door het RIVM.

NHG-Praktijkhandleiding COVID-19-vaccinatie

8 januari, 2021

Huisartsen gaan de COVID-19-vaccinaties verzorgen voor bewoners van verzorgingshuizen en kleinschalige woonvormen die bij hen in de praktijk ingeschreven staan, bij een deel van de 60-plussers en bij mensen 60- met medische indicatie.
vaccinatie

13 januari COVID-webinar: COVID-19-vaccin

7 januari, 2021

Op woensdag 13 januari 2021 om 20:00 organiseert MedischeScholing.nl samen met NHG, LHV, het ministerie van VWS en het RIVM een live webinar voor alle zorgprofessionals. Schrijf u gratis in om u zo goed mogelijk inhoudelijk te laten informeren over de COVID-19-vaccins. Er is mogelijkheid tot accreditatie. U kunt vooraf al vragen stellen en reageren op vragen die reeds door collega's gesteld zijn op het forum. De meest gestelde vragen worden zo veel mogelijk beantwoord tijdens de live-uitzending. Het webinar wordt live vanuit Hilversum uitgezonden en richt zich volledig op zorgprofessionals.

Huisartsen zijn klaar om te starten met COVID-19-vaccinatie

31 december, 2020

Alle voorbereidingen die getroffen konden worden, zijn gereed. De huisartsen zijn klaar om hun bijdrage te leveren aan het vaccineren van een groot deel van de Nederlandse bevolking, en zij starten liever vandaag dan morgen. Het wachten is nu op de concrete leverdatum en exacte hoeveelheid van vaccins. Zodra deze bekend zijn, kunnen huisartsen en hun medewerkers snel aan de slag met selecteren, uitnodigen en praktische voorbereiding.