U bent hier

Herziene behandelrichtlijn infectieuze balanitis

17 december, 2018

De herziene ‘NHG-Behandelrichtlijn Infectieuze balanitis vanaf 12 jaar’ vervangt de Farmacotherapeutische Richtlijn (FTR) Candida balanitis uit 2003 en bespreekt niet alleen balanitis door Candida, maar ook door andere oorzaken.

Balanitis is een verzamelnaam van een aantal erythemateuze, al of niet erosieve inflammatoire laesies van het slijmvlies van de glans penis. Balanitis kan veroorzaakt worden door Candida, aerobe of anaerobe bacteriën (vaker aeroob), soa’s, en niet-infectieuze factoren (zoals trauma, automutilatie, allergische reactie) en kan ook bestaan bij een huidaandoening. Deze behandelrichtlijn bespreekt vooral balanitis door Candida (‘Candida-balanitis’) en andere infectieuze verwekkers.

In veel gevallen volstaan adviezen over een goede hygiëne van glans en voorhuid om de klachten bij balanitis weg te nemen. Start met medicamenteuze behandeling wanneer spoelen onvoldoende verbetering geeft, of bij ernstige klachten. De behandeling bestaat, afhankelijk van de vermoedelijke oorzaak, uit een antimycoticum of een antibioticum. De differentiële diagnose is uitgebreid. Overleg met, of verwijs de patiënt naar de dermatoloog bij twijfel over de diagnose of onvoldoende reactie op medicamenteuze behandeling.

De NHG-Behandelrichtlijn Infectieuze balanitis vanaf 12 jaar staat op de bètaversie van de nieuwe NHG-Standaardenwebsite.

Voorlichting op Thuisarts.nl:

Ik heb eikelontsteking.