U bent hier

Hydrokinine alleen verkrijgbaar op recept

14 november, 2018

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft besloten dat het medicijn hydrokinine voortaan alleen nog op recept verkrijgbaar is. Uit nieuw onderzoek is namelijk gebleken dat bij patiënten met een verhoogd risico op hartritmestoornissen, ernstige hartproblemen kunnen optreden.

Het onderzoek waarop dit advies gebaseerd is, heeft bij patiënten met ernstig hartfalen gekeken naar het risico op hartritmestoornissen bij gelijktijdig gebruik van kinine. Vooral in combinatie met bèta-blokkers en/of bij incidenteel gebruik (eerste 14 dagen gebruik) van kinine wordt er een licht verhoogd risico gezien.

Het NHG ziet naar aanleiding van deze studie geen reden om op dit moment de NHG-Standaard Slaapproblemen en slaapmiddelen aan te passen. De NHG-Standaard raadt medicamenteuze behandeling met hydrokinine niet aan, aangezien dit weinig effectief is. Alleen bij patiënten met ernstige aanhoudende klachten waarbij onvoldoende effect wordt bereikt met niet-medicamenteuze maatregelen, kan een proefbehandeling met hydrokinine overwogen worden. Vanaf heden zal voor deze patiënten een recept uitgeschreven moeten worden.

Meer informatie