U bent hier

Medische zoekmachine ICPC is vernieuwd

14 september, 2021

Het NHG vertaalt het ICPC internationaal codestelsel voor gestandaardiseerd vastleggen van klachten en diagnoses naar de Nederlandse huisartsenzorg. Onlangs is de NHG-ICPC-1-zoeker geüpgraded en de intelligentie ervan flink verbeterd. Dit leidt tot betere zoekresultaten in de zoeker op nhg.org, en in de toekomst ook in het HIS. Daarnaast is ook het uiterlijk opgefrist.

Een goed werkend systeem om snel en gemakkelijk een ICPC-code op te zoeken maakt de huisartsenzorg beter. Met de upgrade zijn de thesaurus, het algoritme en de opmaak verbeterd. Hierdoor worden betere zoekresultaten weergegeven, wat bijdraagt aan snellere en zorgvuldige zorg van huisartsen aan patiënten.

Relevantere zoekresultaten

Het snel en gemakkelijk opzoeken van de juiste ICPC-code helpt de huisarts tijdens zijn consult. Met de vernieuwde NHG-ICPC-1-zoeker is snel – buiten het HIS om - een ICPC-code te vinden. Op basis van zoektermen worden ICPC-1-codes en subcodes gepresenteerd. De ICPC-thesaurus legt het verband tussen een zoekterm en een ICPC-code. Met het algoritme wordt een weging en berekening gemaakt voor de relevantie van zoekresultaten. Het resultaat hiervan is dat de omzetting van een zoekwoord naar een ICPC-code met de juiste wegingen in de tussenstappen wordt gedaan en dat leidt tot relevantere zoekresultaten.

Straks ook in het HIS

Het NHG is voornemens de upgrade op korte termijn te delen met HIS-leveranciers, zodat zij de verbeteringen ook kunnen ontsluiten via het HIS. Zodra dit voldoet aan de door het NHG gestelde eisen kan de upgrade uitgerold worden, waardoor huisartsen er in de dagelijkse praktijk gebruik van kunnen maken. Vooralsnog is het alleen in de online ICPC-zoeker toegepast.

Zes tips voor zoeken naar ICPC-code

Ieder HIS biedt de mogelijkheid om symptomen, klachten en ziekten te coderen. Het NHG geeft 6 algemene tips.

NHG vertaalt ICPC voor Nederlandse huisartsenzorg

De International Classification of Primary Care (ICPC) is in Nederland geaccepteerd als standaard voor coderen en classificeren van klachten, symptomen en aandoeningen in de huisartsenzorg. Het NHG vertaalt de internationale lijst naar de Nederlandse huisartsenzorg. Met de ICPC-zoeker biedt het NHG een eenvoudige medisch relevante zoekmachine.

NHG ondersteunt ICT in huisartsenzorg

Een belangrijke kerntaak van het NHG is het faciliteren van ICT in de huisartsenzorg. Dit doen we met het ondersteunen van het digitale beheer en uitwisseling van patiëntgegevens. We brengen communicatierichtlijnen en informatiestandaarden uit en we maken hulpmiddelen om digitale processen te faciliteren. Voorbeelden hiervan zijn de HASP-viewer, de Bepalingenviewer, het NHG-Formularium en het HIS-Referentiemodel, inclusief de NHG-Tabellen.
Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over ICPC in het HIS, neem dan contact op met info@nhg.org.