U bent hier

Update 26/11/18: meest voorgeschreven tweedegeneratiepil tijdelijk niet beschikbaar

26 november, 2018

Sinds enige tijd is de combinatiepil met ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg niet leverbaar. Soms krijgen vrouwen uit de voorraad van de apotheek de pil nog voor een of twee maanden mee. Op dit moment is de verwachting dat de eerste leveringen in december zullen zijn. In hoeverre de tekorten door deze leveringen worden opgelost, is nog onbekend.

In de NHG-Standaard Anticonceptie gaat bij de keuze voor een combinatiepreparaat de voorkeur uit naar een pil die levonorgestrel bevat (in combinatie met 30 microgram ethinylestradiol). Andere combinatiepillen hebben geen voordelen wat betreft betrouwbaarheid en bijwerkingen. Preparaten zoals de vaginale ring, pleister of derdegeneratiepillen hebben een hoger risico op trombose (zie de NHG-Standaard Anticonceptie). Bij het niet beschikbaar zijn van ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg zijn de alternatieven:

  • ethinylestradiol/levonorgestrel 0,02/0,10 mg. Deze pil kan wel meer onregelmatig bloedverlies geven.
  • een meerfasenpreparaat met levonorgestrel (bevat 30-40 microgram ethinylestradiol).
  • ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 zonder stopweek (‘continu gefaseerd’).

Overgaan op een andere methode, zoals de pil met alleen progestageen, prikpil, implantatiestaafje, koper-, hormoonspiraal, is ook mogelijk. Bespreek met de patiënt de voor- en nadelen van een (tijdelijk) alternatief. De vergoeding kan per preparaat verschillen.

Update 26/11/18: De Inspectie voor Volksgezondheid en Jeugd (IGJ) heeft besloten dat ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg uit het buitenland (dezelfde stof, sterkte en toedieningsvorm) tijdelijk afgeleverd mag worden zonder artsenverklaring als de hierboven genoemde alternatieven om medische redenen niet gewenst zijn. Voor meer informatie zie: https://www.igj.nl/documenten/besluiten/2018/11/20/aflevering-alternatieven-voor-ethinylestradiol-levonorgestrel-003-015-mg-tabletten-tijdelijk-toegestaan

Voorlichting Thuisarts.nl

Meer informatie

Zie voor meer informatie over tekorten en verwachte levertijden de KNMG-website Farmanco