U bent hier

NHG-Standpunt Farmacogenetica

8 november, 2018

Wanneer kan ik farmacogenetisch onderzoek overwegen? Hoe moet ik farmacogenetisch onderzoek aanvragen? En wat moet ik met uitslagen van farmacogenetisch onderzoek doen? Allemaal vragen van huisartsen die beantwoord worden in het NHG-Standpunt Farmacogenetica.

Farmacogenetica onderzoekt de relatie tussen variaties in het DNA en de effecten van geneesmiddelen. Het doel van farmacogenetisch onderzoek is om op basis van DNA-variaties te verklaren waarom een geneesmiddel in de gebruikelijke dosering anders werkt of juist onverwachte bijwerkingen geeft. Deze kennis kan gevolgen hebben voor de keuze of voor de dosering van een geneesmiddel bij een individuele patiënt.

Farmacogenetisch onderzoek kan overwogen worden, bijvoorbeeld bij het zoeken naar een verklaring voor onverwacht veel bijwerkingen of een lage effectiviteit van een geneesmiddel. Voorwaarde is wel dat het effect van het geneesmiddel beïnvloed kan worden door een DNA-variatie in een gen dat bijvoorbeeld codeert voor een enzym dat betrokken is bij de omzetting van dat geneesmiddel. Het aanvragen van farmacogenetisch onderzoek kan via het huisartsenlaboratorium. De huisarts kan met de apotheker of een gespecialiseerd laboratorium overleggen welke bepaling(en) aan te vragen. Bij het ontvangen van een farmacogenetisch rapport, is het belangrijk om de farmacogenetische informatie als contra-indicatie in het HIS in te voeren en deze informatie te delen met andere zorgverleners.

Meer informatie vindt u in het inhoudelijke NHG-Standpunt Farmacogenetica.

Nascholing

Vanaf maart 2019 is de PIN Persoonsgerichte farmacotherapie en farmacogenetica beschikbaar. 

Thuisarts.nl

Ook de informatie op Thuisarts.nl is geactualiseerd.