U bent hier

NHG tekent voor meer gezamenlijke besluitvorming door patiënt en zorgverlener

11 oktober, 2013

Bestuursvoorzitter Rob Dijkstra ondertekende gisteren namens het NHG het Salzburg Statement over gedeelde besluitvorming. Deze verklaring roept patiënten en zorgverleners op om samen te werken in de besluitvorming over medische beslissingen. De verklaring werd ook ondertekend door andere leden van het Platform Vitale Vaten. Door het ondertekenen van het Statement maken de organisaties duidelijk dat zij het gedachtegoed van gedeelde besluitvorming onderschrijven en er actieve invulling aan willen geven.

Gedeelde besluitvorming bij het NHG

Het NHG is al jaren actief op het gebied van gedeelde besluitvorming. Zo is in veel NHG-Standaarden en scholingsmaterialen aandacht voor gezamenlijke besluitvorming door huisarts en patiënt. Verder heeft het NHG meegewerkt aan de ontwikkeling van keuzehulpen. Een overzicht van de 20 huidige keuzehulpen, waarvan er vijf onder de vlag van het NHG zijn ontwikkeld, is te vinden op kiesBeter; in de betreffende NHG-Standaarden en voorlichtingsteksten op Thuisarts.nl wordt hiernaar verwezen.

Met subsidie van ZonMw is net een project gestart voor de update van de bestaande keuzehulp Testen op prostaatkanker en de ontwikkeling van een implementatietool en scholing voor huisartsen.

Salzburg Statement

Het Salzburg Statement is opgesteld door 18 landen die deelnamen aan een internationale conferentie over Shared Decision Making in 2010. Het Nederlandse Platform Gedeelde Besluitvorming, waaraan o.a. NHG, CBO en TNO deelnemen, heeft deze verklaring laten vertalen met als doel bewustwording en draagvlak middels ondertekening te krijgen. De verklaring is inmiddels door verschillende organisaties formeel ondertekend, waaronder de Universitaire Medisch Centra van AMC, Leiden en Radboud Nijmegen en 12 leden van het Platform Vitale Vaten.

Meer informatie

Zie het volledige bericht op de website van het Platform Vitale Vaten.