U bent hier

Ofloxacine alternatief voor oordruppel Bacicoline-B

27 juni, 2019

De antibioticum-corticosteroid-oordruppel hydrocortison/colistine/bacitracine (Bacicoline-B®) is sinds augustus 2018 niet meer leverbaar. Als alternatief kan ofloxacine 3% worden voorgeschreven.

Vanwege het schorsen van de handelsvergunning door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zullen hydrocortison/colistine/bacitracine oordruppels naar verwachting op korte termijn ook niet beschikbaar komen.

Als alternatief kan bij kinderen vanaf 6 maanden met trommelvliesbuisjes die een acuut loopoor ontwikkelen ofloxacine 3% druppels worden voorgeschreven. In tegenstelling tot hydrocortison/colistine/bacitracine, bevat ofloxacine 3% geen corticosteroïd. Dit weegt echter niet op tegen de nadelen van de in Nederland beschikbare alternatieve antibioticum-corticosteroïd druppels, zoals hydrocortison/oxytetracycline/polymyxine B (Terra-Cortril®) en dexamethason/framycetine/gramicidine (Sofradex®) oordruppels.

Oogdruppels in oor

Ofloxacine 3% is verkrijgbaar als oordruppel (unitdose van 0,5 ml voor éénmalig gebruik) en als oogdruppel (flacon van 5 ml). Vanwege kosten en gebruiksgemak gaat de voorkeur uit naar het voorschrijven van ofloxacine 3 mg/ml oogdruppels in het oor gedurende maximaal 7 dagen:

  • leeftijd 6 maanden-12 jaar: 1-2 dd 5 druppels in het oor
  • leeftijd > 12 jaar: 1-2 dd 10 druppels in het oor

Meer informatie