U bent hier

E-learning Stoppen met roken

16 december, 2019

In opdracht van het Ministerie van VWS ontwikkelde het NHG de e-learning Stoppen met roken. Deze is gebaseerd op de NHG-Behandelrichtlijn Stoppen met roken en op de NHG-Zorgmodule Leefstijl Roken. De PIN behandelt meerdere praktijkvoorbeelden, ondersteund met duidelijke video’s. De PIN is mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Ministerie van VWS in het kader van het Preventieakkoord Roken 2019-2021.

Een rookvrije generatie in 2040. In het Nationaal Preventieakkoord staan meerdere maatregelen opgenomen om dit doel te bereiken. Voor zorgverleners is het bijvoorbeeld goed om te weten dat voor ondersteuning bij het stoppen met roken het eigen risico vanuit zorgverzekeraars vanaf 2020 vervalt.

Gratis e-learning voor leden

"Eenmalig een advies voor stoppen met roken kan wel degelijk effect hebben."
"Elke sigaret verkort het leven gemiddeld met 28 minuten."

De e-learning gaat onder andere in op (contra-) indicaties voor medicamenteuze ondersteuning, het onderscheid tussen meeroken en derdehands rook, het beleid bij stoppen met roken tijdens zwangerschap en borstvoeding en de effecten van de e-sigaret. Voor abonnees is de PIN ‘Stoppen met roken’ te vinden in de leeromgeving van het NHG. Deze PIN is gratis voor NHG-leden en ook los te bestellen in de webwinkel. Er is één accreditatiepunt toegekend.

Ook geschikt voor praktijkondersteuners

Accreditatie van deze PIN is toegezegd door NVvPO, V&VN en LV POH-GGZ. De PIN is voor POH’s los te bestellen in de webwinkel.

Ondersteuning voor huisartsen

In 2020 komen er nog twee aanvullingen over stoppen met roken:

  • een update in het Formularium met meer aandacht voor gedragsmatige ondersteuning
  • een module stoppen met roken in NHGDoc

Patiënteninformatie

Veel informatie over stoppen met roken is ook te vinden op Thuisarts.nl, waaronder twee video’s.