U bent hier

RADAR over langdurig medicijngebruik

12 oktober, 2021

In de uitzending van 11 oktober 2021 besteedde Radar aandacht aan langdurig medicijngebruik en het bespreken van herhaalrecepten door huisarts of apotheker. NHG-bestuursvoorzitter Wendy Borneman was te gast in de studio. Zij benadrukte dat er in de afgelopen jaren in toenemende mate aandacht is gekomen voor minderen of stoppen met medicatie. Op Thuisarts.nl is hier veel informatie over te vinden.

In de uitzending viel op dat veel patiënten het idee hebben dat ze lange tijd medicijnen kunnen gebruiken zonder dat de huisarts of apotheek controleert of dat nog wel veilig is. Daarmee wordt duidelijk dat het voor de patiënten niet altijd inzichtelijk is welke controles de huisarts en apotheker achter de schermen uitvoeren.

We zien dat er nog altijd een groep patiënten is die al lang medicijnen slikt en waarbij dat nog niet goed besproken is. Vaak is dat voor de veiligheid geen probleem, tenzij er risicofactoren ontstaan. In dat geval kaarten huisarts of apotheker dat aan. Er is nu veel meer aandacht voor het stoppen met medicijnen dan vroeger. Zowel in de richtlijnen als in de patiënteninformatie die te vinden is op Thuisarts.nl.

Huisartsen bieden persoonsgerichte zorg, oftewel goede en veilige zorg op maat die per patiënt verschilt. Bij de ene patiënt is namelijk meer controle nodig dan bij de andere. Bij twijfels of zorgen over medicijngebruik kan de patiënt (of mantelzorger) altijd het initiatief nemen en een afspraak maken met de huisarts of apotheker.

Patiënteninformatie over stoppen met medicijnen

 

> Bekijk de uitzending terug van Radar met NHG-bestuursvoorzitter Wendy Borneman

Meer informatie

Nieuwsbericht (dec 2020) Nieuwe module bij MDR Polyfarmacie bij ouderen: Minderen en stoppen van medicatie