U bent hier

Thuisarts.nl populair bij burgers en artsen

15 juli, 2019

Arts en patiënt hechten veel waarde aan goede informatie en voorlichting over aandoeningen en behandelingen. Thuisarts.nl voorziet uitermate goed in die behoefte. Dat blijkt uit de Transparantiemonitor 2018 van het Nivel. De hoge bezoekcijfers van Thuisarts.nl bewijzen dat eveneens: in de maand juni 2019 had Thuisarts.nl maar liefst 4,6 miljoen bezoeken.

Behoefte aan informatie

Thuisarts.nl is de website waar alle publieks- en patiënteninformatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is verzameld. Thuisarts.nl is er voor iedereen, gezond of ziek. Er is grote behoefte aan informatie over gezondheidsklachten, aandoeningen en behandelingen. Van de deelnemers aan de monitor gaf 60 procent aan actief naar informatie te hebben gezocht over een gezondheidsklacht of aandoening. Daarvan gaf 70 procent aan dat de informatie hen geruststelde, voor 83 procent was het duidelijk wat zij met de klacht moesten doen en of zij naar een arts moesten gaan (84 procent).

Daarnaast is Thuisarts.nl bedoeld als ondersteuning van de voorlichting door artsen. Bijna alle huisartsen maken in de praktijk al langere tijd gebruik van Thuisarts.nl. In de Transparantiemonitor geven huisartsen en medisch specialisten aan dat een consult vaak beter verloopt als mensen vooraf op de hoogte zijn van informatie op de website. Bovendien gebruiken zij de website tijdens het consult en blijkt het prettig om in e-consulten een link naar Thuisarts.nl te kunnen meenemen.

Thuisarts.nl ontwikkelt door

In 2018 is Thuisarts.nl uitgebreid met informatie over medisch-specialistische zorg, onder meer over nierschade, hartinfarct en verschillende vormen van kanker zoals prostaatkanker en borstkanker. Inmiddels staan er 35 specialistische aandoeningen online die in het ziekenhuis worden behandeld, in samenwerking met de FMS (Federatie Medisch Specialisten). En deze ontwikkeling zetten we door: de betrouwbare en onafhankelijke informatie wordt meer op maat en interactief aangeboden en het bereik wordt vergroot door samenwerking met belangrijke partijen. Zo blijft Thuisarts.nl dé medische informatiebron van Nederland.

Het NHG werkt graag samen met sterke partners en onderscheidt hierin kennis-, financiële en distributiepartners. Wilt u meer informatie of heeft u interesse in een samenwerkingsverband? Neem dan contact met Freke Zuure, programmamanager e-health NHG (f.zuure@nhg.org).