U bent hier

Vaccinatiecampagne tegen meningokokkenziekte bij 14-18-jarigen van start

11 september, 2018

Vanaf komend weekend ontvangen jongeren, geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004, een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Mogelijk krijgt u hier vragen over.

Update 14 september: dit bericht is op basis van de NHG-Alert aangepast met informatie over de GGD

Deel dit niet met je vrienden

Met de slogan 'Deel dit niet met je vrienden, haal die prik tegen meningokokkenziekte' nodigen het RIVM en de jeugdgezondheidsorganisaties jongeren uit deze vaccinatie te halen tijdens speciale groepssessies. Dit jaar ontvangen zo’n 130.000 jongeren een uitnodiging. In 2019 krijgen jongeren van 14–18 jaar een uitnodiging voor vaccinatie. Dat zijn ongeveer 860.000 jongeren. 

Informatie voor huisartsen

Deze week ontvangen bijna 5.000 huisartspraktijken 2 exemplaren van een factsheet over meningokokkenziekte en de vaccinatie die helpt bij het beantwoorden van vragen van patiënten. Deze factsheet en veelgestelde vragen en antwoorden zijn ook te vinden op de pagina voor zorgprofessionals: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/professionals/menacwy-vaccinatie .

Vaccinatie bij andere leeftijdsgroepen

Mogelijk komen ouders die hun kind toch nu graag willen laten vaccineren met vragen bij de huisarts terecht. Vaccinatie is mogelijk, maar niet gratis; en moet, afhankelijk van zorgverzekeraar en zorgpakket, zelf betaald worden. U kunt dit als huisarts zelf voorschrijven en geven of verwijzen naar de GGD. De beschikbaarheid van het vaccin op de vrije markt is echter beperkt en verschilt bovendien per regio. Sommige GGD’s of apotheken hebben nog vaccins in voorraad, bij anderen is het vaccin momenteel niet voorradig.

De regionale GGD’s zijn door het RIVM geadviseerd om met huisartsen in hun regio af te stemmen wat het beste onderlinge doorverwijsbeleid is. Daarnaast wordt er nu door diverse GGD’s een wachtlijst aangelegd voor patiënten die graag opgeroepen willen worden wanneer het vaccin weer voorradig is.

Reacties van collega's

Leden van het NHG kunnen reacties en tips van collega's zien op de discussie op het HAweb Ledenforum.

Meer informatie