U bent hier

Vaccinatieronde 14- tot 18-jarigen tegen meningokokken van start

12 februari, 2019

Dit voorjaar ontvangen ongeveer 860.000 jongeren een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. In 2018 is de helft van de 14-jarigen gevaccineerd. Dit jaar krijgen jongeren die geboren zijn in 2001, 2002, 2003, (de andere helft) 2004 en 2005 een uitnodiging. Deze week zullen de eerste jongeren een oproep voor de MenACWY-vaccinatie ontvangen.

In maart en april krijgen jongeren geboren in 2001, 2002 en jongeren geboren tussen 1 januari en 1 mei 2004 een uitnodiging. In mei en juni zijn jongeren geboren in 2003 en 2005 aan de beurt.

Huisartsen kunnen, net als vorig jaar, vragen krijgen van jongeren of ouders. Het NHG heeft de veelgestelde vragen van huisartsen op een rij gezet.

Andere leeftijdsgroepen

Kinderen van andere leeftijden en volwassenen krijgen nu geen vaccinatie aangeboden. Er is nu ook geen actief advies aan hen om zich te laten vaccineren. Als zij toch gevaccineerd willen worden, kunnen zij dat op eigen initiatief laten doen bij de huisarts, een reizigerspoli van de GGD of een vaccinatiecentrum.

Verspreiding tegen gaan

De kans op invasieve meningokokkenziekte is klein, maar de ziekte is lastig te herkennen. Bij ziekte door meningokokken W is er soms bij aanvang sprake van een atypische presentatie, zoals keelpijn of gastro-intestinale verschijnselen lijkend op buikgriep. Als er een infectie ontstaat, is deze vaak ernstig en snel verlopend met een hoge mortaliteit en morbiditeit.

Vanwege de stijgende ziektelast de afgelopen 3 jaar is besloten tot het vaccineren van peuters, tieners en jongeren. De keuze om tieners en jongeren te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie. Daarnaast is bekend dat tieners en jongeren van deze leeftijd in belangrijke mate bijdragen aan de verspreiding van de bacterie.

Met de slogan Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte nodigen het RIVM en de jeugdgezondheidszorgorganisaties jongeren uit deze vaccinatie te halen. Op 25 februari start een social media campagne.

Meer informatie