U bent hier

Voorlopig geen aanpassing antibiotisch beleid met fluorochinolonen

13 november, 2018

Bij gebruik van fluorochinolonen bestaat een verhoogd risico op aorta-aneurysma of aorta-dissectie. Dit komt vooral voor bij oudere mensen.

Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Deze melding betreft de geneesmiddelen ciprofloxacine, ofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine en norfloxacine.

Het CBG adviseert om bij patiënten met een verhoogd risico op deze zeldzame bijwerkingen, zoals een positieve familie-anamnese of een aneurysma in de voorgeschiedenis, eerst andere behandelopties te overwegen. Wanneer die er niet zijn, maakt de arts in overleg met de patiënt een afweging van de voordelen en risico’s. Instrueer patiënten met een verhoogd risico bij starten van een fluorchinolon om spoedeisende hulp in te schakelen als zij acuut ernstige pijn van borst, buik of rug krijgen.

Advies NHG aan de huisarts

Het NHG sluit zich aan bij het advies van het CBG. Het advies met betrekking tot onder meer het antibiotisch beleid bij urineweginfecties met tekenen van weefselinvasie wordt (nog) niet aangepast. Er is geen absolute contra-indicatie voor gebruik van fluorochinolonen, omdat het absolute risico op een dissectie klein is. Aorta-aneurysmata en -dissectie komen zelden voor, met een incidentie van ongeveer 3-30 op de 100.000 personen per jaar. Bij gebruik van fluorochinolonen wordt in epidemiologische onderzoeken een ongeveer 2-voudige toename van het risico gezien.