U bent hier

Wees alert op MERS-CoV bij klachten na de hadj

23 augustus, 2018

De jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka (de hadj) vond dit jaar plaats van 19 augustus tot en met 24 augustus. Mensen die de hadj hebben gedaan en een ernstige acute respiratoire infectie hebben, kunnen mogelijk een infectie met MERS-CoV hebben. Het MERS-CoV komt nog voor in het Midden-Oosten, en vooral in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Bij patiënten die deze landen hebben bezocht, is het goed om hierop bedacht te blijven.

Infecties met MERS-CoV kunnen ernstige luchtwegklachten veroorzaken. Dit speelt met name  bij mensen met comorbiditeit, en in het bijzonder bij afweerstoornissen. Meldt een patiënt zich met ziekteverschijnselen bij u als huisarts en voldoet de patiënt daarnaast aan de volgende kenmerken:

  •  ≤ 14 dagen voor de eerste ziektedag uit het Midden-Oosten (vooral Jordanië, Saoedi Arabië, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten (Dubai) teruggekeerd
    én
  • in een ziekenhuis is geweest of contact heeft gehad met (rauwe producten van) dromedarissen,

dan kunt u het reguliere beleid volgen.

Bij lichte klachten is het beleid afwachtend, bij verergering van de klachten (passend bij longontsteking of andere ernstige ziekteverschijnselen) is overleg met een arts-micriobioloog/infectioloog geïndiceerd om te beoordelen of er een indicatie is voor opname en diagnostiek.

Bij immuungecompromitteerde personen kan de ziekte zich ook als ernstige infectie zonder respiratoire symptomen presenteren. Bij patiënten met een sterk verminderde weerstand is daarom al in een vroeg ziektestadium overleg gewenst. MERS-CoV is meldingsplichtig voor patiënten opgenomen in het ziekenhuis en valt in groep A van de meldingsplichtige ziekten (melding bij een vermoeden door de behandelend arts bij de GGD).

Meer informatie

Meer informatie is verkrijgbaar bij de regionale GGD’s en op de website van het RIVM.
Voor specifieke informatie over klinisch beeld, incubatietijd en maatregelen rondom een verdachte patiënt, zie de website van het RIVM.  

Thuisarts-informatie

MERS-coronavirus https://www.thuisarts.nl/mers-coronavirus