U bent hier

EKC-vervolgcursus Incidenten in de huisartsenpraktijk en op de huisartsenpost

Opzet

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor veilige gezondheidszorg. Openheid rondom fouten en incidenten naar patiënten en collega’s draagt bij aan veilige zorg. In elke huisartsenpraktijk en op elke huisartsenpost komen fouten en incidenten voor. Hoe kan je ervoor zorgen dat de kans op herhaling van eenzelfde incident kleiner wordt. En hoe ga je om met je collega’s en met patiënten als er onbedoeld iets niet goed is gegaan?

Programma

In deze cursus leer je meer over de meest voorkomende factoren die een rol spelen bij incidenten in de huisartsenpraktijk en op de huisartsenpost. Je bespreekt incidenten aan de hand van casuïstiek en geluidsfragmenten van gesprekken op de huisartsenpost. Je leert hoe om te gaan met de patiënten en collega’s na incidenten of klachten. Na afloop van de cursus heb je een methode en plan om in de toetsgroep te leren van elkaars fouten en incidenten. 

Let op: deze cursus is anders dan de EKC vervolgcursus: Veilig Incident Melden. De cursus Veilig incident melden besteedt meer aandacht aan het leren analyseren van incidenten en het creëren van een cultuur in de samenwerking die veilig incident melden mogelijk maakt.

Waarom deelnemen?

  • Als je meer inzicht wilt krijgen in factoren die een rol spelen bij fouten en incidenten
  • Als je met jouw toetsgroep wilt leren van fouten en incidenten om deze te voorkomen

Wat is een EKC-vervolgcursus?

De aanwezigheid van een Erkend Kwaliteits Consulent is een van de voorwaarden voor het accrediteren van nascholingsactiviteiten in huisarts-toetsgroepen. Om EKC te worden moet je de EKC-basiscursus gedaan hebben. Na 5 jaar kun je je als EKC laten herregistreren als je 20 uur scholing hebt gevolgd op het gebied van onderwijs/kwaliteitsbeleid maken of het organiseren van nascholing of kwaliteitsprojecten. 

Wanneer en waar?

Het NHG organiseert deze cursussen in samenwerking met LINKH of een regionale partner. Kijk hier voor het actuele aanbod

Docent

De cursus wordt verzorgd door een docent van het NHG

Wat zijn de kosten?

Kosten voor regionale partners: kijk hier

Aanmelden?

Via de regionale partner/LINKH. (zie voor LINKH: www.linkh.nl )

Meer weten?

Voor organisatorische informatie: Sylvia Vroman,  tel. 088 - 506 56 25

Voor inhoudelijke informatie: Z. El Hamidi, tel. 088 - 506 56 32

Accreditatie

De cursus is geaccrediteerd voor 4 uur. Kijk voor de actuele gegevens in de nascholingsagenda op www.nhg.org.