U bent hier

Kaderopleiding Beleid en Beheer

De kaderopleiding Beleid en Beheer gaat in het najaar 2018  niet van start. De opleiding wordt het komende jaar vernieuwd. De nieuwe startdata zal in 2019 bekend worden gemaakt.

Organisatie

Leids Universitair Medisch Centrum
Boerhaave Nascholing
Postbus 9600, Postzone V0-P
2300 RC Leiden

Plaats

Het onderwijs vindt plaats in (de directe omgeving van) Leiden.

Introductie

Op 9 november 2017 start opnieuw de NHG Kaderopleiding Beleid & Beheer, georganiseerd door het LUMC in Leiden. Deze kaderopleiding is bestemd voor huisartsen en bestaat uit 2 fases van elk één jaar. De gemiddelde tijdsbelasting is een dag per week inclusief cursusbijeenkomsten, stages, voorbereiding en zelfstudie.
In fase 1 wordt de basis gelegd voor projectmatig werken, gevolgd door een praktijkoverstijgend project in fase 2.
De onderwijsdagen, 7-8 per fase, zijn gevuld met veel ruimte voor (persoonlijke/groeps) reflectie op de projecten en je eigen leerdoelen, ondersteunende theorie en actieve workshops.

Het speelveld

De eerstelijnszorg is aan grote veranderingen onderhevig en de continue noodzaak de kosten te beheersen, vragen van de moderne huisarts kwaliteiten als ‘verandermanager’.
Voorbeelden zijn de meer autonome patiënt, demografische veranderingen, politieke claims op de 1e lijnszorg, strengere eisen van toezichthouders en de decentralisaties van jeugdzorg en WMO in 2015.

De cursist

Huisartsen en eerstelijns bestuurders/managers op zoek naar originaliteit, vernieuwing, persoonlijke ontwikkeling en plezier in je vak. In het veranderende ‘speelveld’ ben jij een regisseur van vernieuwing en implementatie die onder andere vanuit een landelijk netwerk op creatieve wijze bezig is met samenwerking en zorgvernieuwing; werken aan kwaliteit en efficiëntie. Dit kan in eigen praktijk zijn, maar ook bijvoorbeeld in een zorgroep of op meer regionaal niveau. Jij bent een deelnemer met uitgebreide ervaring waarbij je verdere diepgang of oplossing voor ervaringsvraagstukken zoekt, maar ook een deelnemer zonder ervaring omdat je wilt leren zien en oefenen: ‘je ziet het pas als je het weet waar je moet kijken…’

De opleiding

De rode draad in deze niet-klinische opleiding is ‘leren door doen’. Er is een cyclisch traject van verkennen, toepassen en oefenen. In deze opleiding werk je aan zorgvernieuwingsprojecten en loop je verschillende stages.
De opleidingsdagen worden gevuld met kennis, vaardighedentraining en achtergrond concepten; daarnaast uitwisseling, feedback en reflectie. Deze worden gegeven vanuit ervaren (gast)docenten maar ook in een stimulerende omgeving met de andere deelnemers. Met de opgedane kennis kun je direct aan de slag. Het eerste jaar zullen de zorgvernieuwingsprojecten meer intern gericht zijn, in het 2e jaar wordt er meer aan samenwerking- en vernieuwingsprojecten op regionaal niveau gewerkt. Alle projecten zijn gericht op ‘de klant’, je persoonlijk of team-functioneren en zijn direct bruikbaar in de praktijk of samenwerkingsverbanden.

De kaderhuisarts Beleid en Beheer

Tijdens de opleiding kun je je, net als je enthousiaste voorgangers, al aansluiten bij de BOHAG (Stichting Beleid en Organisatie Huisartsen Advies Groep) om samen een landelijk netwerk te vormen van specialisten op zorginnovatie, zorgimplementatie, kwaliteitsdenken en samenwerken.
Deze expert groep ziet als haar taak de zorg te professionaliseren door kennisoverdracht, analyse, advisering en begeleiding van de individuele huisarts tot zorggroepen, regionale samenwerkingsverbanden en huisartsgeneeskundig relevante opleidingen.
De BOHAG biedt ook de mogelijkheid tot blijvende ontwikkeling en relevante nascholing om als kaderhuisarts Beleid en Beheer geregistreerd te blijven.

Certificaat en accreditatie

Werkbelasting

Gemiddeld 1 dag per week inclusief 7-8 onderwijsdagen en stages.

Accreditatie

Beide delen van de opleiding zijn voor huisartsen geaccrediteerd voor 40 uur en worden afgesloten met het behalen van een certificaat.

Kosten

€ 4.450,- per fase (inclusief cursusmateriaal, hotelovernachtingen, maaltijden en verfrissingen tijdens de cursus).

Meer informatie en aanmelding

De kaderopleiding Beleid en Beheer gaat in het najaar 2018  niet van start. De opleiding wordt het komende jaar vernieuwd. De nieuwe startdata zal in 2019 bekend worden gemaakt.

De data van de cursus kunt u vinden op de website van Boerhaave Nascholing.  Via deze site kunt u zich ook inschrijven. Klik hier voor de brochure (pdf).